Naar een toegankelijke stad tijdens grote evenementen

Naar een toegankelijke stad tijdens grote evenementen

Leuven 17/05/2018 – De stad Leuven doet al heel wat rond toegankelijkheid. Denk maar aan de adviesraad Toegankelijkheid, een raad die de stad adviseert over heel concrete projecten zoals nieuwe plannen van straten en gebouwen. Of aan de toegankelijke koopzondag van deze maand, waarbij shoppers met een beperking in de watten werden gelegd. Of de activiteiten in de Toegankelijkheidsstraat tijdens Leuven Autovrij waarbij de organisaties voor personen met een beperking in de kijkers staan. Of de ingebruikname van de inklapbare verzorgingstafel voor iets oudere kinderen met een beperking, die heel wat positieve reacties kreeg. Allemaal goede voorbeelden van hoe Leuven voortdurend werkt aan een toegankelijke stad voor inwoners en bezoekers.  Als het van Mattias Langens, Dorien Meulenijzer en Mich De Winter afhangt, komen daar binnenkort nog meer toegankelijke en mobiele toiletten bij. 

Reeds in 2012 opperde de adviesraad toegankelijkheid in zijn memorandum voor meer toegankelijke toiletten. Ondertussen zijn er best al wat bij gekomen, maar toch is er nog werk aan de winkel. Zeker en vast op en rond de Oude Markt kan het beter. ‘Op het Desomerplein en de Dirk-Boutslaan werden er ondertussen toiletten geïnstalleerd maar – voor bezoekers van de Oude Markt en omgeving –  bevinden deze zich wat te ver en zijn er te veel hoogteverschillen om snel tot bij de toiletten te geraken’, zegt Dorien Meulenijzer die zelf rolstoelgebruiker is. We snappen dat de stad niet overal toegankelijke toiletten kan plaatsen maar toch pleiten we voor extra investeringen, zegt Mich De Winter. Zeker en vast omdat op de Oude Markt de toiletten zich vaak in de kelder of op de eerste verdiepingen bevinden. Daarenboven hopen ze dat bij elk nieuwbouwproject gedacht wordt aan een toegankelijk toilet met een inklapbare verzorgingstafel.

Ook mobiele toiletten

Niet alleen pleiten de drie voor toegankelijke, permanente wc’s maar willen ze ook werk maken van toegankelijke toi toi’s, mobiele wc’s voor personen met een beperking tijdens evenementen. Deze cabines bieden meer ruimte aan mensen met een motorische beperking.  ‘De uitleendienst van de stad biedt nu reeds toiletwagens aan, waarom zouden organisaties dan ook geen toegankelijke Toi Toi’s kunnen ontlenen’, aldus Mattias Langens die zelf cafébaas is en organisator van verschillende evenementen . Op die manier wordt het voor de organisatoren van kleinere evenementen makkelijker gemaakt om toch aan die toegankelijkheid te denken.

Voorzieningen en assistentie

Een organisatie met kennis en ervaring over toegankelijke evenementen is Inter. Zij bieden al jaren kwaliteitsvolle voorzieningen en assistentie aan op zomerfestivals en sportieve evenementen zoals bijvoorbeeld Rock Werchter. Mattias Langens, Dorien Meulenijzer en Mich De Winter hopen dat ook deze organisatie in Leuven meer betrokken kan worden om de zomerevenementen nog meer toegankelijk en aangenaam te  maken voor personen met een beperking.

Mattias Langens,
Uitbater café Farao en Den Brosser, kandidaat sp.a Leuven lijst

Dorien Meulenijzer,
OCMW-raadslid sp.a Leuven

Mich De Winter,
Fractieleider sp.a Leuven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *